Info – Krøderen Retreat Sept 2021

Om retreatet

Tid: Søndag 26. september til søndag 3. oktober 2021, totalt 7 dager. Ankomst søndag 26. september kl. 18.00.
Sted: Skinnesmoen ved Krøderfjorden. Adresse: Skinnesmoen 121, 3535 Krøderen
Pris: totalt kr 3.300. Prisen inkluderer opphold, mat og et ikke refunderbart depositum ved påmelding. Mer info lenger nede. Undervisningen gis i følge tradisjonen gratis.
Transport: Hver enkelt må sørge for transport til og fra, men vi vil så langt vi evner sørge for å koble de med bil og de uten. Det gjør reisen billigere og hyggeligere for alle.
Alder: minimumsalder for deltakelse er 18 år.
Arrangør: Oslo og Viken Buddhistforening
Instruktør: Ajahn Nitho

Hvis du har spørsmål om retreatet, så bruk kontakt-skjemaet vårt, eller send en epost til post@ovbf.org

Stedet vi har valgt har plass til 16 deltakere i senger fordelt på enkeltrom og tomannsrom. Det legges opp til daglig instruksjon/undervisning etter frokost, mye tid til frivillig en-til-en intervju/rådgivning gjennom dagen, og en mer uformell spørsmål/svar-samling på kvelden. Ajahn Nitho vil undervise på norsk. Dette er ikke et retreat med felles aktivitet hele tiden. En styrer mye av dagen fritt selv, men en timeplan er laget som det er frivillig å følge.

Det vil bli undervist grunnleggende meditasjon (sittende, gående, liggende), samt undervisning som støtter opp under meditasjonen. Undervisningen vil delvis bli justert etter behov og ønske.

Dette retreatet er utformet for alle, også for nybegynnere. Meditasjon er en individuell trening, og krever mye tid, stillhet og støttende omgivelser. Så meningen er at mesteparten av tiden har man for seg selv og i gruppesamlingene. Det er ikke meningen at man samtaler med andre deltakere når retreatet først er i gang, men siste dagen av retreatet blir mer sosial.

Det legges ikke opp til organisert yoga, men hvis det er ønske om det kan vi sette opp et tidspunkt på dagen hvor hallen er tilgjengelig for de som har med egen matte. Yoga er en fin trening for kroppen, og fokus på kroppen over tid, gjør at sinnet roer seg ned, og meditasjon blir enklere.

Krøderfjorden

Vi har valgt et fredelig senter med strandlinje, god standard, tretopp-hytte, og for undervisning og praksis – en stor lavvo-hall med varme i gulvet. Stedet ligger på Skinnesmoen nær Norefjell, ved Krøderfjorden (se kart under). Det er en blanding av single og dobble soverom.

Ekstra hytte

Vi leier også en ekstra hytte, med fire single rom. Adressen er Skinnesmoen 65, 3535 Krøderen.

Meditasjon

Under et meditasjonsretreat, legger vi verden på utsiden litt til side, for å nå en oppløftende fred på innsiden. Og avhengig av ditt erfaringsnivå, kreves det innsats, spesielt i starten. Og det må være en vis innsats.

Meditasjon er en praksis som over noen dager skaper et fredelig, harmonisk, lykkelig, lett og lyst sinn, og jo dypere man går i meditasjonen desto sterkere vil opplevelsen være. Meditasjon er den åttende faktoren i Buddha’s åtte-delte vei, som setter meditasjon i en større nødvendig sammenheng for at treningen skal resultere i innsikt og visdom om vår egen menneskelige natur – og det er disse innsiktene som resulterer i at sinnet langsiktig endrer seg mot fred, letthet og frihet.

Som beskrevet i den åtte-delte veien, bygger suksessfull meditasjon på kunnskap, gode intensjoner, etikk/moral, innsats mot å bevisst lede sinnet mot positive tilstander, og oppmerksomhet/bevissthet.

Et sinn i harmoni og fred påvirker kropp og helse positivt – det lindrer stress, forbedrer helsen og kan til og med hjelpe i behandlingen av sykdom. Men meditasjon som del av den åtte-delte veien er først og fremst et verktøy for livskvalitet og visdom.

Retreat

Generelt er et retreat over mange dager – fri fra jobb, familie, hobby og underholdning – en spennende mulighet:

 • Gjennom noen dager tilbaketrukket fra ditt vanlige liv kan din energi – som vanligvis spres i alle retninger – fokuseres på en ting, og du lærer om deg selv, får inspirasjon og nye perspektiver. På et retreat har du tiden for deg selv – og du har ingen ansvar.
 • Uten tv, medarbeidere, familie, mobiltelefon og internett – hva ser, hører og føler du da? En humle, et løv, en elv, vannet barføtt vadende på stranden – og en nydelig harmoni mellom ørene? Det er tillatt å være ‘human being’, ikke ‘human doing’ på et retreat. En kan senke skuldrene.
 • På et retrett kan en sove ut, tømme sinnet – bli uthvilt, oppladet og mer tilstede i livet. Og når sinnet er i stille harmoni, da kommer sinnet med svarene på dine spørsmål.

Ta med

 • Egen sittematte, og sittepute eller krakk/stol. Til og med en komfortabel stol, hvis du vil. Hovedpoenget er at kroppen din kan sitte/ligge behagelig over lengre tid, uten smerte – både for meditasjon og undervisning.
 • Eget sengetøy – laken, dyne- og pute-trekk og eget håndkle. Senteret har dyne og pute til alle.
 • Ørepropper og øyemaske – hvis du vil.
 • Lommelykt.
 • Vekkerklokke.
 • Klær for høsten ved Krøderen, se klima-statistikk her.
 • Senteret har ikke vaskemaskin for klær, så ta med nok rene klær for 7 dager.

Ikke ta med

 • ikke ta med barn, dette er et retreat for voksne
 • ikke ta med kjæledyr
 • ikke ta med eller bruk alkohol og tobakk
 • ikke ta med eller bruk stimulerende middel

Bekledning

Husk at seksualitet virker sterkt inn på våre sinn, og er en viktig hindring i meditasjon. Så i disse sju dagene, ber vi om at deltakerne ikke kler seg utfordrende, men ledig, komfortabelt og moderat. Det er fint hvis klærne ikke strammer og presser på kroppen, slik at kroppen er løs, ledig og behagelig.

Mat, allergi, medisin og helse

Vi planlegger vegetarisk mat, men med egg, melk og yoghurt.

Frokost og stor lunsj/middag lager vi selv – det blir hver sin gang å hjelpe til. På kvelden blir det lagt frem litt snacks – sjokolade, nøtter, kjeks, mm. samt te og kaffe. Det er vanlig på retreat å ta opp de såkalte 8 treningsreglene (se nederst på siden). En av disse er å ikke spise mellom klokken 12 på formiddagen frem til klokken 06 på morgenen neste dag. Vi vil gjennomføre dette ved ikke å ha organisert matservering etter lunsj, men de som vil kan selv ta med noe enkel mat, og tilberede for seg selv på ettermiddag/kveld ved behov.

Hvis du har mat-allergi, så informer oss gjerne om det, slik at vi kan prøve å planlegge maten deretter.

Hvis du har en fysiske sykdom, så husk å ta med nødvendig medisin for sju dager. Meditasjon kan ikke erstatte medisin. Hvis du har en fysiske sykdom som blir verre av lange perioder med sitting eller gåing, så sjekk med din lege før påmelding.

Hvis du har en psykologisk lidelse, må du avklare dette med Ajahn Nitho og helse-personell før påmelding, fordi et retreat kan være for krevende. Meditasjon kan ikke erstatte terapi eller medisinering, og et retreat er ikke et sted hvor du kan slutte med eller justere medisinering.

Første kveld og oppmøte

 • Et skjema må utfylles og signeres med 1) informasjon om tidligere erfaring med meditasjon, 2) kontakt-info for nærmeste pårørende, 3) eventuelle medisinske problem. Informasjonen er konfidensiell, og tilgjengelig bare for retreat-leder og instruktør for bedre å kunne legge forhold til rette.
 • Romfordeling bestemmes basert på kjønn og behov.
 • Hvis flere ønsker å sove i tretopp-rommet kan vi holde en liten loddtrekning!
 • En god suppe serveres kl.19, med info-møte i etterkant kl.20
 • Informer oss hvis du planlegger en senere ankomst enn innen klokken 20! Hvis ikke taper du plassen din, og du taper muligens pengene du har betalt, fordi vi vil prøve å kalle inn noen på ventelisten for å ta din plass.

Siste dag og avslutning

 • Retreatet avslutter til lunsj siste dagen.
 • Alle må hjelpe med opprydding og vasking i etterkant.
 • Vi vil be deltakerne om å fylle ut et skjema for tilbakemelding til arrangør og instruktør.

Påmelding og pris

Vi har 16 plasser tilgjengelig på retreatet, og det er løpende påmelding. Påmeldingen er gyldig når 1) registrering er sent inn til post@ovbf.org og 2) depositum er mottatt i banken.

Medlemmer i OVBF har prioritet om det blir flere påmeldte enn det er plass til.

Totalprisen for hele retreatet er 3.300 kroner, og inkluderer overnatting, mat og undervisning i sju dager. Du må selv sørge for transport til og fra, men vi vil gjøre en innsats for å koble de med bil og de uten, så varsle oss om du kjører bil eller har behov for å få sitte på og dele på transportkostnaden.

VIKTIG: Et ikke refunderbart depositum på 1.000 kroner må betales ved påmelding. Dette skyldes at stedet har bookingregler som gjør at 50% av betalingen for stedet må gjøres innen visse frister, og denne er ikke refunderbar for oss. De resterende 2.300 kronene betales senest én måned før retreatets start, dvs. innen 26. august. For de som trekker seg mer enn 14 dager etter påmelding, uansett grunn (inklusive sykdom), og ikke blir med på retreatet, kan vi dessverre ikke tilbakebetale depositumet fordi det dekker en faktisk utgift i forbindelse med leie av stedet.

VIKTIG: For de som har betalt hele totalprisen på 3.300 kroner, og i etterkant trekker seg fra retreatet, også etter at retreatet har startet, uansett grunn (inklusive sykdom og ikke-informert for sent oppmøte første dagen), vil depositumet ikke tilbakebetales, og de resterende 2.300 kronene tilbakebetales hvis en på ventelisten kan komme inn i stedet, og betale 2.300 kroner for retreatet.

VIKTIG: I følge Norsk lov, har en 14 dagers angrefrist på tjenester kjøpt over internett. Denne gjelder da 14 dager etter påmelding, eller frem til tjenesten leveres – dvs. retreatet starter.

Ta gjerne med en venn eller venninne, men husk at dette er et vennlig og stille retreat, der fokuset er vår indre verden, og i liten grad det sosiale.

Påmelding skjer ved å sende en epost til post@ovbf.org – med ditt navn, telefonnummer og eventuell annen informasjon du ønsker å formidle. De som ikke får plass, blir satt på venteliste, i tilfelle noen skulle trekke seg.

Betaling

1) Vipps

Vipps nummer: 688792
Vipps navn: Oslo og Viken Buddhistforening

Velg ‘Retreat’ under kategorier i Vipps appen.


2) Bankoverføring

Bankkonto: 1506 61 85106
Navn: Oslo og Viken Buddhistforening

Skriv ‘Retreat’ på meldingslinjen.

Bank: DnB
Bank adresse: Stranden 21, 0021 OSLO
BIC/SWIFT: DNBANOKKXXX
IBAN: NO7815066185106
Konto navn: Oslo og Viken Buddhistforening

Litteratur

Ajahn Nitho anbefaler en liten bok om meditasjon som heter Kindfulness, det er en utvidet og forbedret version av gratis-heftet Grunnleggende metode for meditasjon, utgitt av Wisdom Publications, Boston, USA. Den gir en enkel, kort og effektiv introduksjon til meditasjon. Boken vil også kunne kjøpes på retreatet. Boken har engelsk språk, men gratisheftet finnes både på engelsk og norsk.

Anbefalt video:
The Power of Meditation – BBC documentary.

De 8 treningsreglene

Under et retreat, for at sinnet skal få maksimale forhold til å utvikle seg mot frihet, letthet, energi, harmoni og balanse, finnes det åtte anbefalte treningsregler:

 • trene på å ikke ødelegge/skade levende vesen
 • trene på å ikke ta, det som ikke er gitt
 • trene på å avstå fra seksuell aktivitet
 • trene på å avstå fra uriktig tale
 • trene på å avstå fra berusende drikker og stoff, som leder til likegyldighet
 • trene på å avstå fra å spise etter lunsj
 • trene på å avstå fra dans, sang, musikk, underholdning, parfyme og kosmetikk
 • trene på å avstå fra en luksuriøs levestil

Foto: Mathilde Langevin, Motoki Tonn, Jack Seeds