Fjellretreat 2022

Tid: 11. juli til 5. august – løpende påmelding i forkant og under retreatet, til en fritt valgt tidsperiode – du velger selv fra når, og hvor mange dager.
Sted: Fjellheimen ved Fondsbu, Jotunheimen.
Pris: 200 kroner per dag, (inkluderer ikke mat og overnatting). Utover dette mottar vi gjerne en donasjon til vår forening.
Deltakere: Vi kan bli opp mot rundt 10 personer samtidig. Minimumsalder for deltakelse er 18 år. Kjæledyr kan ikke medbringes.
Overnatting: Fjellstue (Fondsbu eller Eidsbugarden), bobil eller telt – etter eget valg.
Transport: Det er bilvei og kollektivtransport helt frem. Hver enkelt må sørge for transport til og fra.
Base: Stort fellestelt med varme
Kommunikasjon: 4G-dekning i hele området.
Retreat-ledere: Ajahn Nitho og Erlend Neergaard.
Arrangør: Oslo og Viken Buddhistforening


I juli og august 2022, vil OVBF gjennomføre et langt retreat i den norske fjellheimen, hvor interesserte kan være med i en periode etter eget ønske.

Retreatet vil skape en kultur, som støtter opp under meditasjon og læring – en arena i fjellet som gir ro til sinnet, trim til kroppen, og en enkel og ukomplisert livsstil. Et vakkert fjellandskap, nært vann og elv, er i seg selv inspirerende, og en ideell setting for dyp avkobling og meditasjon.

NB: 21. til 24. juli arrangeres musikkfestivalen Vinjerock ved Fondsbu, og i den perioden endrer vi litt fokus – til mer fotturer og evt. overnatting i fjellene rundt, men fortsatt base på Fondsbu.

Hvis interessen er stor nok, og vi får det til praktisk, utvider vi retreatet fra frem til 19. august. Vi er da avhengige av frivillige med bil som kan bidra med enkle praktiske gjøremål de siste to ukene. Kontakt oss på retreat@ovbf.org for nærmere informasjon.
Fondsbu, ved Bygdin-vannet, Jotunheimen

Meditasjonserfaring en fordel

Retreatet er åpent for personer med forskjellig erfaringsnivå og fra forskjellig meditasjonstradisjoner, og er ment for de som genuint ønsker å prioritere meditasjon og læring en periode. Vi er også åpne for personer med mye erfaring og lang fartstid innen meditasjon på tvers av tradisjoner – det gir spennende gjensidig inspirasjon når vi møtes for samtaler på kvelden (se dagsplan lenger nede).

Er dere en gruppe nybegynnere?

Dette er i utgangspunktet ikke et kurs for nybegynnere, men hvis en liten gruppe personer kommer sammen, kan det bygges inn et introduksjonskurs under retreatet. Ajahn Nitho har 15 års erfaring på fulltid som buddhistisk munk, og kan være instruktør.

Meditasjon, undervisning, samtaler og fjellturer

Meditasjon er en individuell trening, og krever mye tid, ro og støttende omgivelser. Hele dagen, hver dag, er fri for egenutvikling, og på kvelden møtes vi for gjensidig inspirasjon. Ajahn Nitho eller andre flinke deltakere, kan svare på spørsmål spontant eller etter forespørsel undervise et tema etter litt forberedelser. Alt vil foregå på norsk, alle aktiviteter er frivillig å være med på og vi vil prøve å nedtone det sosiale aspektet på dagtid for praksis.

Som rekreasjon og revitalisering, og som pause fra en fokusert aktivitet, planlegges det frivillig og lettere fotturer i fjellet – når det er stemning for dette. For sikkerhet, har vi med satelitt-kommunikasjon utstyr på slike gruppeturer.

Basen

Vi har valgt å ikke leie lokaler for overnatting og aktiviteter. Retreatet skjer midt på sommeren, så har vi valgt en friluftsbase, med et stort tungt fellestelt som kan varmes opp. Det gjør retreatet rimelig, og skaper en enkel livsstil. Basen blir lokalisert ca. 500 meter fra Fondsbu, nært Bygdin-vannet.

Det store teltet brukes til gruppeaktiviteter – fellesmeditasjon, det sosiale og inspirasjon på kvelden, administrasjon av retreatet og lager – samt et lite bibliotek av bøker.

Egen praksis gjennomføres i fellesteltet, der du overnatter, eller i naturen – sittende, liggende eller gående.

Overnatting og mat

Deltakerne må selv sørge for overnatting og mat. Det finnes flere varianter:

 • opphold på fjellstuene Fondsbu eller Eidsbugarden – overnatting, mat, dusj og toalett
 • opphold i egen bobil
 • opphold i eget telt på dagtid ved basen, men i en fjellstue for overnatting, mat og dusj, eller lage mat selv i teltet
 • helt selvstendig i eget telt – opphold, overnatting, mat osv. der

Velger du å bruke en fjellstue, så ikke vent lenge med å bestille rom. Dette er midt i fellesferien, og fjellstuene fylles raskt opp.

Velger du å bruke telt, og kanskje over mange dager, så anbefales det telt av litt størrelse og kvalitet. For at kroppen og sinnet skal slappe av i meditasjon, må komforten være tilstrekkelig, en må kunne sove godt og varmt, ha mulighet til å lage god mat, og fysisk plass til egen praksis – også under en regnbyge og en frisk fjellvind. Betaler du 90 kroner per dag til Fondsbu, får du tilgang til dusj og toalett.

Blir teltet, komforten og plassen for liten – vil det fort ødelegge for et ellers supert utgangspunkt for utvikling og trening.

Transport

Det er bilvei frem til basen vår ved Fondsbu, og en stor parkeringsplass.

Det går også fire-fem daglige bussavganger til og fra Fagernes, Oslo, Beitostølen og Gjendesheim langs fv. 51, frem til Bygdin Høifieldshotel, og derfra tar du båten «M/S Bitihorn» som går i rute to ganger daglig mellom Bygdin, Torfinnsbu og Fondsbu/Eidsbugarden.

Dagsplan

For normale dager, uten fottur i fjellet, har vi satt opp en veiledende dagsplan for praksis og mat, og med et par gruppeaktiviteter med fast tidspunkt:

KlokkenAktivitet
07.00Frivillig gruppe-meditasjon
08.00Frokost
08.00 – 12.00Tid til fri praksis
12.00Lunch
13.00 – 17.00Tid til fri praksis
17.00 – 19.00Snacks og fri
19.00Kveldssamling – inspirasjon, diskusjon, undervisning – sosialt

Det er også mulig med direkte rådgivning fra Ajahn Nitho, men kun på kvelden. Ajahn Nitho kommer til å bruke dagen til meditasjon, som alle andre.

Medisin og helse

Hvis du har en fysisk sykdom, så husk å ta med nødvendig medisin for hele oppholdet ditt. Meditasjon kan ikke erstatte medisin. Hvis du har en fysisk sykdom som blir verre av lange perioder med sitting eller gåing, så sjekk med din lege før påmelding.

Hvis du har en psykisk lidelse, må du avklare dette med Ajahn Nitho og helse-personell før påmelding, fordi et retreat kan være for krevende. Meditasjon kan ikke erstatte terapi eller medisinering, og et retreat er ikke et sted hvor du kan slutte med eller justere medisinering.

Meditasjon

Under et meditasjonsretreat, legger vi verden på utsiden litt til side, for å nå en oppløftende fred på innsiden. Avhengig av ditt erfaringsnivå, kreves det innsats, spesielt i starten. Og det må være en innsats utført med visdom.

Meditasjon er en praksis som over noen dager skaper et fredelig, harmonisk, lykkelig, lett og lyst sinn, og jo dypere man går i meditasjonen desto sterkere vil opplevelsen være. Meditasjon er den åttende faktoren i Buddhas åttedelte vei, som setter meditasjon i en større nødvendig sammenheng for at treningen skal resultere i innsikt og visdom om vår egen menneskelige natur – og det er disse innsiktene som resulterer i at sinnet langsiktig endrer seg mot fred, letthet og frihet.

Som beskrevet i den åttedelte veien, bygger suksessfull meditasjon på kunnskap, gode intensjoner, etikk/moral, innsats mot å bevisst lede sinnet mot positive tilstander, og oppmerksomhet/bevissthet/mindfulness.

Et sinn i harmoni og fred påvirker kropp og helse positivt – det lindrer stress, forbedrer helsen og kan til og med hjelpe i behandlingen av sykdom. Men meditasjon som del av den åttedelte veien er først og fremst et verktøy for livskvalitet og visdom.

Retreat Generelt

Generelt er et retreat over mange dager – fri fra jobb, familie, hobby, underholdning og ansvar – en spennende mulighet:

 • Gjennom noen dager tilbaketrukket fra ditt vanlige liv kan din energi – som vanligvis spres i alle retninger – fokuseres på en ting, og du lærer om deg selv, får inspirasjon og nye perspektiver. På et retreat har du tiden for deg selv – og du har ingen ansvar.
 • Uten TV, medarbeidere, familie, mobiltelefon og internett – hva ser, hører og føler du da? Fjellvinden, lukten av mose, soloppgang – og en harmoni på innsiden? Det er tillatt å være ‘human being’, ikke ‘human doing’ på et retreat. En kan senke skuldrene.
 • På et retreat kan en sove ut, tømme sinnet – bli uthvilt, oppladet og mer tilstede i livet. Og når sinnet er i stille harmoni, da kommer sinnet med svarene på dine spørsmål.
Bygdin vannet, fra Fondsbu

Ta med

Hva som er viktig å ta med, er avhengig av hvordan du velger overnatting. Sjekk DNT sine nettsider, om råd og tips for et opphold i fjella. For selve retreatet har vi følgende råd:

 • Retreatet har ikke stoler, krakker, sittematter, sitteputer eller liggematter for gruppesamlingene. Du må ta med eget utstyr. Ta med komfortable stoler og tjukke matter. Hovedpoenget er at kroppen din kan sitte/ligge behagelig over lengre tid, uten smerte – både for meditasjon og gruppesamling.
 • Pledd – som du kan ha rundt deg en kjøligere kveld.
 • Ørepropper og øyemaske – hvis du vil.
 • Lommelykt.
 • Vekkerklokke.
 • Klær for sommeren på fjellet ved Fondsbu. For mer info, se klima historikk på Yr.
Gruppeteltet har ikke gulv, så ikke bruk stoler med spisse ben – det vil stikke hull i teppe og innertelt-bunnen. Ta med stol/krakk/puter som gir deg komfort – noen kommer til å bruke stoler, andre kommer til å bruke krakker/puter.

Ikke ta med

 • ikke ta med barn, dette er et retreat for voksne – en mulighet for voksne til å være fri en periode
 • ikke ta med kjæledyr
 • ikke ta med, eller bruk alkohol, eller andre rusmilder

Påmelding og pris

Dette sommer-retreatet i naturen, blir gjennomført med enkle midler, og den lave prisen på 200 kroner per dag, er til å dekke kostnadene våre – og så håper vi på noen donasjoner for å hjelpe frem foreningen vår.

For at retreatet skal kunne holde et godt fokus, kan vi ikke være for mange samtidig – så litt avhengig av deltakerne, og hvordan de overnatter, kan vi kanskje bli rundt 10 personer samtidig – og retreat-lederne vil beslutte dette løpende.

En må melde seg på minimum tre dager, og en kan utvide med flere dager under retreatet, hvis det er ledig plass.

Det er løpende påmelding, og påmelding skjer ved å:

 1. Sende en epost til retreat@ovbf.org – med kontaktinformasjon og informasjon om ønsket ankomstdato og lengde.
 2. Du får epost tilbake, og takker du ja til en ledig plass, må du betale 600 kroner i depositum – som dekker deltakelse de tre første dagene.
 3. Påmeldingen er gyldig, når depositum er innbetalt.

Melder du deg på flere enn tre dager, betaler du for de resterende dagene den første dagen på retreatet. Så for eksempel ved påmelding til 7 dager, betaler du først 600 kroner i depositum ved påmelding, og så 800 kroner ved ankomst. Betaling kan skje med Vipps eller bankoverføring – se under.

VIKTIG: For de som trekker seg fra retreatet, også etter at retreatet har startet, uansett grunn (inklusive sykdom), vil prisen kun tilbakebetales hvis vi får inn en annen person i stedet.

VIKTIG: I følge Norsk lov, har en 14 dagers angrefrist på kjøp over internett. Denne gjelder da 14 dager etter påmelding, eller frem til tjenesten leveres – dvs. første påmeldte dag.

Under retreatet blir eposten sjekket for påmeldinger. Vi ønsker å være offline mesteparten av tiden, men vil sjekke epost daglig i 18-tiden.

Betaling

1) Vipps

Vipps nummer: 688792
Vipps navn: Oslo og Viken Buddhistforening

Velg ‘Retreat’ under kategorier i Vipps appen.


2) Bankoverføring

Bankkonto: 1506 61 85106
Navn: Oslo og Viken Buddhistforening

Skriv ‘Retreat’ på meldingslinjen.

Bank: DnB
Bank adresse: Stranden 21, 0021 OSLO
BIC/SWIFT: DNBANOKKXXX
IBAN: NO7815066185106
Konto navn: Oslo og Viken Buddhistforening

Litteratur

For de som søker litteratur, anbefaler Ajahn Nitho en liten bok om meditasjon som heter Kindfulness, utgitt av Wisdom Publications, Boston, USA. Det er en utvidet og forbedret version av gratis-heftet Grunnleggende metode for meditasjon. Den gir en enkel, kort og effektiv introduksjon til meditasjon. Boken vil også kunne kjøpes på retreatet. Boken har engelsk språk, men gratisheftet finnes både på engelsk og norsk.

Anbefalt video:
The Power of Meditation – BBC dokumentar.

De 8 treningsreglene

Under et retreat, for at sinnet skal få maksimale forhold til å utvikle seg mot frihet, letthet, energi og balanse, finnes det åtte anbefalte treningsregler:

 • trene på å ikke ødelegge/skade levende vesen
 • trene på å ikke ta, det som ikke er gitt
 • trene på å avstå fra seksuell aktivitet
 • trene på å avstå fra uriktig tale (løgn og annen tale som bevisst skader/sårer andre)
 • trene på å avstå fra berusende drikker og substanser, som leder til likegyldighet
 • trene på å avstå fra å spise etter lunsj
 • trene på å avstå fra dans, sang, musikk, underholdning, parfyme og kosmetikk
 • trene på å avstå fra en luksuriøs livsstil

Foto: Sébastien Goldberg, Upklyak, Pch-vector, Freepik, Stories, Lukas Zischke